Ce este cazeina și unde se găsește?

 

Cazeina, așa cum o știm noi astăzi, este numele dat unor fosfoproteine înrudite care se găsesc în laptele mamiferelor. Deosebit de importantă, ea este o sursă de hrană care furnizează aminoacizi, carbohidrați și elemente esențiale precum calciu și fosfor. Ea se găsește de fapt în lactatele naturale precum în brânza de vaci, unt, iaurt și lapte.

Sportivii aleg deseori să și-o dozeze administrând regulat această proteină extrasă din aceste produse și adusă sub formă de pudră, pentru a susține obținerea, dar și creșterea masei musculare dorite.

Tipuri de proteină

Pentru a crea o dietă echilibrată și o rutină de antrenament adaptată nevoilor fiecărui sportiv sau doritor de redefinire a masei musculare, pe piață au apărut numeroase suplimente care să ușureze acest proces și să sprijine real aceste obiective. Astfel, în urma discuției cu un nutriționist sau cu o persoană specializată pe suplimente nutritive, ce se administrează în aceste situații, oricine își poate alege, în funcție de preferințe dar și de beneficiile pentru organismul său, tipul de proteină cu care rezonează cel mai mult. Pe de altă parte, în funcție de obiectivele lor fitness, alegerea suplimentului proteic o vor face fie dacă vor să crească masa musculară, fie să reducă grăsimea corporală, fie să păstrăm masa musculară la nivelul și aspectul respective.

Astfel, există pe rafturile magazinelor din această nișă proteină naturală din albuș de ou, proteină din carne de vită, proteină din soia, proteină din ovăz, sau cele mai des preferate de sportivi, proteinele din zer și cazeina.

De exemplu, proteina de zer, având un grad rapid de absorbție, este ideală de consumat dimineața, înainte și după antrenament, ea având și beneficii deosebite pentru sănătate și pentru imunitatea organismului.

Cea mai bună proteină

La fel ca toate celelalte proteine, cazeina are beneficiile ei specifice și în funcție de obiectivele setate, sportivii vor opta pentru ea mai ales pentru că este convenabilă și cu gust plăcut, fiind ușor de inclus într-o dietă proteică. Fiind bogată în aminoacizi esențiali și ușor digerabilă, ea este avantajoasă pentru cei care tind către creșterea masei musculare pentru că se digeră lent, păstrând niște niveluri constante de aminoacizi în sânge. Digestia lentă a cazeinei ajută și la o mai bună protecție a masei musculare și a metabolismului, spre deosebire de proteina de zer.

Comparativ cu proteina din zer, studiile au arătat că proteina cazeină poate crește arderile grăsimile mai mult, iar faptul că este sățioasă ajută la o mai bună consecvență în dietă. Cu toate acestea, diferențele între efectele administrării separate ale acestora sunt destul de mici, dar notabile, de cele mai multe ori observându-se rezultate similare cu ambele.

Un aspect important este urmarea instrucțiunilor trainerilor sau a specialiștilor pentru un dozaj corect, întrucât cazeina, din cauza consistenței sale, poate deveni asemenea unui gel și poate crea disconfort gastro-intestinal, dacă este administrată în exces.

 

Pentru a obține toți aminoacizii necesari pentru construcția mușchilor, alege proteina cazeină, de la Gym STACK, proteină care va reduce apetitul, va crește senzația de sațietate și te va ajuta să rămâi focusat pe obiectivele pe care ți le-ai propus. 

 

RELATED ARTICLES