L-cartinina este un derivat al aminoacizilor ce ajută organismul să descompună acizi grași, pentru a-i transforma în energie necesară la efortul depus în sală. De asemenea, poate avea un rol semnificativ pentru slăbire și poate genera un impact pozitiv asupra funcțiilor creierului.
Acest articol va examina potențialele beneficii și riscuri ale suplimentelor pe bază de L-cartinină, principalele surse de alimentare și dozele recomandate de medicul specialist. De asemenea, va explica și modul în care acest compus organic poate funcționa în organism, odată asimilat.
Ce este L-cartinina?
L-cartinina este un supliment nutritiv și alimentar, cu rol esențial în producerea de energie, prin transportul acizilor grași la nivelul mitocondriilor celulare. Mitocondriile acționează că niște motoare pentru a arde depunerile de grăsime, generând astfel energie utilizabilă.Corpul produce L-cartinină din aminoacizi precum lizina și metionina, însă pentru a se genera niveluri bune ale acestui compus organic, este necesară și asimilarea unei cantități optime de vitamina C. Veganii sau persoanele cu anumite probleme genetice ar putea avea deficit de L-cartinină, de aceea, medicul specialist poate recomanda suplimentarea cu acest aminoacid.
L-Cartinina pudra BiotechUSA, 150 g
Care este rolul L-cartininei în organism?
Principalul rol al l-cartininei în organism implică funcția mitocondrială, pentru producerea de energie. Un procent de 98% din rezervele de L-cartinină sunt stocate la nivelul mușchilor, iar un procent semnificativ redus, în ficat și sânge. Funcția mitocondrială are un rol-cheie pentru modul în care organismul funcționează în fața bolilor, însă și pentru un proces de îmbătrânire sănătos.Mai mult decât atât, L-cartinina poate stimula procesul de slăbire, prin mutarea acizilor grași în mitocondrii, pentru a fi ulterior arși. O revizuire a rezultatelor centralizate de la un număr de nouă studii a arătat că persoanele obeze, precum și adulții în vârstă, au pierdut în medie 1.3 kg, de-a lungul perioadei în care au luat suplimente pe bază de L-cartinină.
Aceleași studii au mai arătat că procesul de slabire cu ajutorul acestui tip de suplimentare, în cazul persoanelor din eșantioanele de mai sus, a fost favorizat de doi factori esențiali: o dietă bine pusă la punct, precum și un program de antrenamente fizice consistent.
L-cartinina poate ajuta la buna funcționare a funcțiilor cognitive. Unele studii pe animale sugerează că forma acetil-L-cartinină a acestui compus organic poate ajuta la prevenirea declinului mental. Beneficiile au fost observate în cazul persoanelor cu vârste înaintate, dar care nu sufereau de Alzheimer sau alte tulburări cognitive cu un parcurs degenerativ.
Suplimentarea cu L-cartinină poate îmbunătăți performanța fizică a sportivilor, însă efectele acestui compus organic se pot observa chiar și la câteva săptămâni sau luni de la primele administrări. Acest lucru difera în funcție de celelalte produse pe care sportivii le utilizează pentru suplimentare, așa cum sunt cofeina sau creatina, cu rol în îmbunătățirea performanței.
Beneficii pentru sportivi asociate cu administrarea de L-cartinină:
- îmbunătățirea procesului de recuperare fizică;
- creșterea producției de celule roșii din sânge;
- o mai bună suplimentare a mușchilor cu oxigen;
- reducerea disconfortului fizic și a oboselii.
Care sunt cele mai importante surse de L-cartinină?
- carnea de vită: 85 mg / 85 g;
- carnea de porc: 24 mg / 85 g;
- peștele: 5 mg / 85 g;
- carnea de pui: 3 mg / 85 g;
- laptele: 8 mg / 227 ml.
Acesta este și motivul pentru care persoanele vegane și vegetariene se pot confrunta cu niveluri scăzute ale L-cartininei, de aceea, suplimentarea poate reprezenta o soluție recomandată de medicul specialist. Este important de precizat, însă, faptul că suplimentele nu înlocuiesc o dietă variată și sănătoasă, iar suplimentarea în exces poate dăuna sănătății.
L-Carnitina OstroVit L 1250mg, 60 capsule
Care este necesarul optim de L-cartinină?
Experții susțin că doza standard de L-cartinină este de 500-2.000 mg pe zi, deoarece necesarul optim poate fi stabilit de meciul specialist, în funcție de observațiile medicale pe care le realizează. De asemenea, valoarea menționată mai devreme este sigură și poate asigura beneficiile analizate anterior, în cazul unei administrări pe termen lung.
Pentru majoritatea oamenilor, o doză de până la 2.000 mg este lipsită de efecte adverse. Într-o analiză privind siguranța L-cartininei pentru organism, administrarea zilnică a unui astfel de dozaj a oferit premise mulțumitoare pentru un consum pe termen lung.
Cu toate acestea, au existat și anumite efecte secundare ușoare, inclusiv greața și disconfortul la nivelul stomacului. De asemenea, suplimentarea cu L-cartinină ar putea crește în timp nivelul mediu de trimetilamină n-oxid (TMAO). Nivelurile ridicate de TMAO sunt legate de un risc mult mai mare pentru dezvoltarea arterosclerozei, problemă ce cauzează înfundarea arterelor.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie sa înlocuiască sfatul avizat al medicului specialist. Pentru a te bucura de beneficiile pe care le poate oferi acest compus organic, apelează cu încredere la un expert în nutriție, ce îți poate oferi recomandările de care ai nevoie.
REFERINTE:
- Mawer, Rudy. “L-Carnitine - a Review of Benefits, Side Effects and Dosage.” Healthline, Healthline Media, 6 Nov. 2018, www.healthline.com/nutrition/l-carnitine.
Distribuie:
Ce sunt carbohidrații și care este rolul lor în organism
Ce este colagenul: proprietăți și beneficii pentru organism