Colagenul este o proteina structurală regăsită în corpul uman, cu preponderență, în structurile conjunctive: pielea, tendoanele, ligamentele, cartilajele și oasele. Colagenul asigură forță de susținere optimă a acestor structuri și ajută la prevenirea deteriorării lor.
Pentru foarte mult timp s-a crezut despre colagen că este un singur tip de proteină, însă cercetările ulterioare au arătat că există 16 tipuri principale de colagen, distribuite în mod egal în organism, având roluri specifice pentru buna funcționare a acestora.
Află despre proprietățile și beneficiile colagenului, variantele de administrare a produselor noastre pe baza de colagen și recomandările privind dozajul, oferite pe baza studiilor efectuate.
Proprietățile colagenului: structură și compoziție
Colagenul este o componentă esențială a țesuturilor umane, fiind cea mai abundentă proteina din organism. [1] Are un rol important în menținerea structurii pielii, a tendoanelor, ligamentelor și a oaselor. Structura colagenului poate fi descrisa că fiind o formațiune de trei molecule de α-helix separate, împletite în jurul unui ax comun.Acestea sunt legate între ele prin legături disulfidice și ionice, iar aceste ce fac posibilă formarea și stabilitatea fibrelor colagenice. În compoziția moleculelor de colagen se regăsesc aminoacizi esențiali și non-esențiali precum glicina, lizina, arginina și hidroxiprolina. [2]
Surse alimentare si suplimente pe baza de colagen
Există numeroase surse alimentare de origine animală, bogate în colagen. Oasele, pielea sau articulațiile lor conțin procente ridicate ale acestei proteine. [3] Poți include în meniu: pielea cărnii de pui, articulațiile de porc, anumite fructe de mare, pielea anumitor specii de pește. Cele mai importante surse de colagen de origine non-animală sunt fasolea și ouăle. [3]Din păcate, producția naturală de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă [3], de aceea, este nevoie de refacerea unui nivel optim în organism, pentru a susține sănătatea acestuia. Există mai multe tipuri de suplimente disponibile, care pot furniza organismului surplusul necesar, sub diferite forme: capsule, pulbere sau băuturi pe bază de colagen.
IMPORTANT: Suplimentele pe bază de colagen se administrează conform recomandărilor medicului specialist și nu înlocuiesc o dietă bogată în alimente ce conțin acest compus organic. Sfatul medicului este esențial în procesul de suplimentare, deoarece, o administrare a acestor produse pe baza unei informări improprii poate fi dăunătoare pentru sănătate.
Beneficiile suplimentelor pe bază de colagenul pentru organism
Studiile arată că administrarea de suplimente pe bază de colagen poate asigura anumite beneficii asigurate pielii și oaselor [3], cu rol esențial pentru randamentul avut în timpul exercițiilor, indiferent de natura antrenamentului pe care îl practici.
Posibile beneficii pentru piele
Una dintre cele mai populare utilizări ale suplimentelor pe bază de colagen este asociată cu susținerea sănătăți pielii, cercetările sugerând că acest tip de suplimentare poate îmbunătăți aspectul pielii (comparativ cu utilizarea unor produse placebo):- hidratarea pielii;
- îmbunătățirea elasticității;
- reducerea intensității ridurilor. [3]
Posibile beneficii pentru oase
Pe lângă îmbunătățirea anumitor aspecte ale sănătății și aspectului pielii, suplimentele de colagen pot oferi și alte câteva beneficii. Un studiu a analizat efectele consumului de suplimente ce conțin colagen, pe un eșantion de 102 femei cu densitate minerală osoasă redusă. [3].Participantele la studiu cărora li s-au administrat 5 grame de peptide de colagen pe zi, timp de 1 an, au înregistrat creșteri semnificative ale densității minerale osoase în coloana vertebrală și femur, comparativ cu cele cărora li s-au oferit produse cu efect placebo. [3]
De asemenea, o extensie a studiului inițial, concentrată asupra unui număr de doar 31 de participante din cadrul eșantionului total, a arătat că administrarea a 5 grame de colagen pe zi, timp de 4 ani, a fost asociată cu o creștere progresivă a densității osoase minerale. [3]
Aceste descoperiri sugerează că administrarea de suplimente de colagen pe termen lung poate ajuta la creșterea densității minerale osoase, in cazul persoanelor cu deficiente la acest nivel, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteopenie și osteoporoză. În plus, un articol de revizuire a concluzionat că administrarea de suplimente orale pe bază de colagen a redus simptomele legate de osteoartrita, inclusiv rigiditatea. [3]
Alte beneficii suplimentelor pe bază de colagen
Suplimentele de colagen pot oferi și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea compoziției corporale la anumite eșantioane, atunci când susțin antrenamentele de rezistență. Este important de reținut că studiile au observat aceste efecte benefice ale consumului de colagen în principal la femeile cu densitate minerală osoasă scăzută. [3]
De aceea, este important ca administrarea acestora să se realizeze pe baza evaluării de specialitate a medicului specialist, astfel încât să te asiguri că integrarea lor în dieta pentru antrenamente poate asigura beneficiile pe care le-am analizat în cuprinsul acestui articol.
Modalități de administrare a acestor suplimente
Suplimentele ce conțin acest compus organic pot fi adăugate în alimentație, fiind solubile în apă. Pot fi consumate sub forma unei băuturi propriu-zise, ori adăugate în smoothie-uri sau shake-uri nutritive.Pentru persoanele care preferă administrarea pudrei de colagen sublingual, aceasta poate fi presărată pe limba și apoi înghițită cu apă. Acest tip de administrare asigură absorbția rapidă și directă a colagenului prin mucusul oral, reducându-se riscul interacțiunii acestuia cu alte substanțe din stomac sau intestine.
Există persoane care prezintă reacții alergică la produsele pe bază colagen, de aceea, consultul la cabinetul medicului specialist este esențial, pentru a li se oferi alternative sigure și eficiente. Pentru cei care doresc să își optimizeze starea generala de sănătate, se recomandă administrarea regulată a colagenului sub formă de alimente și suplimente alimentare, cu doze adaptate nevoilor individuale, conform sfaturilor expertului.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc o consultație de specialitate la cabinetul medical. Efectele acestui tip de suplimentare pot să difere de la o persoană la alta. Dacă apar efecte adverse după consumul de suplimente pe bază de colagen, întrerupe consumul și solicită ajutor de specialitate.
REFERINTE:
- 1. B;, Stefanovic. “RNA Protein Interactions Governing Expression of the Most Abundant Protein in Human Body, Type I Collagen.” Wiley Interdisciplinary Reviews. RNA, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23907854/.
- 2. BOWES, J H, et al. “The Composition of Collagen and Acid-Soluble Collagen of Bovine Skin.” The Biochemical Journal, U.S. National Library of Medicine, Sept. 1955, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1215758/.
- 3. Kubala, Jillian. “Collagen: Benefits, Side Effects, and More.” Healthline, Healthline Media, 9 Feb. 2022, www.healthline.com/nutrition/collagen.
Distribuie:
L-Cartinina: ce este, beneficii și mod de utilizare
Deficit caloric: ce presupune și cum te ajută să slăbești