Alimentația reprezintă un pilon de bază din programul oricărui sportiv, indiferent de natura antrenamentelor pe care le practică. Atunci când există un aport optim de nutrienți, organismul beneficiază de resursele necesare pentru a putea susține efortul fizic intens.
Mai mult decât atât, rețetele de fitness potrivite asigură o dispoziție excelentă, îți permit să eviți alimentele puternic procesate de pe rafturile anumitor magazine și pot asigura chiar și cadrul ideal pentru atingerea deficitului caloric. Iată 3 rețete sănătoase și deosebit de gustoase:
1. Orez cu spanac, ouă și brânza de capră
Această rețetă este ideală pentru cei care practică fitness-ul, datorită echilibrului nutrițional oferit. Mai mult decât atât, unele dintre ingrediente utilizate pentru obținerea acestui preparat asigură nivelul optim de proteine de care ai nevoie. În plus, vorbim despre un fel de mâncare simplu de realizat, perfect pentru momentele în care vrei să servești ceva sănătos și gustos.
Spanacul este bogat în vitamina K, vitamina A, acid folic, fier, mangan și magneziu, adică vitamine și minerale ce nu ar trebui să lipsească din niciun program alimentar. Mai mult decât atât, ouăle și brânza sunt surse proteice complete, adică includ toți cei 9 aminoacizi esențiali. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și modul în care se obține această rețetă
Ingrediente necesare:
- 250 g orez brun;
- 200 g baby spanac;
- 150 g brânză de capră;
- 4 ouă;
- 1 ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 1 lingură sare de mare;
- ½ linguriță piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Taie ceapa în felii subțiri, apoi călește-o la foc mic într-o cratiță. După ce a început să capete acel aspect brun închis, adaugă cantitatea de orez. Asigură-te că este spălat bine înainte, pentru a îndepărta orice impuritate. După ce s-a rumenit puțin, adaugă peste compoziție sarea și piperul, iar la final, apă cât să fie la un nivel de două ori mai mare decât cel al ingredientelor.
Așteaptă ca orezul condimentat să fiarbă în apa din cratiță până când se înmoaie. Poți verifica acest lucru verificând dacă boabele se înmoaie fără probleme, sub presiunea unei linguri. Atunci când orezul este gata, adaugă frunzele de baby spanac și cățeii de usturoi, pisați bine în prealabil. La final, pune peste compoziție brânza de capră și ouăle, apoi amestecă foarte bine.
2. Sfeclă roșie cu brânză la cuptor
Dacă îți dorești să pregătești o rețetă gluten free, avem pentru tine o recomandare simplu de pus în practică: sfeclă roșie cu brânză la cuptor, delicioasă și cât se poate de sănătoasă. De ce? Pentru ca ingredientele utilizate la preparare ofera un aport esențial de vitamina C, vitamina B9, fier, magneziu, mangan și fosfor.
Acest preparat low-carb asigură o senzație de sațietate, astfel încât nevoia de a mânca se va activa din nou peste foarte multe ore. De aceea, este o soluție de pe care o poți integra în dieta construită alături de medicul specialist, dacă urmezi un anumit program alimentar de slabire. Ți-am făcut deja poftă? Vezi ingredientele necesare și modul în care obții acest fel de mâncare:
Ingrediente necesare:
- 2 sfecle roșii mari (aprox. 500 g);
- 100 g brânză (feta, Camembert, brânză de capră);
- 1 lingură ulei de măsline;
- sare și piper negru măcinat;
- usturoi pudră (după gust).
Mod de preparare:
Spală bine cele două sfecle, decojește-le și taie-le apoi în rondele subțiri. Tapetează o tavă cu hârtie pentru copt, peste care adaugă rondelele de sfeclă. Stropește-le apoi cu ulei de măsline într-un mod uniform și condimentează la final cu sare, piper, pudră de usturoi, sau cu alte condimente pe care tu le preferi, atunci când pregătești rețete pentru fitness.
Se lasă la copt în tavă pentru aproximativ 15 minute, la o temperatură optimă de 180°. După scurgerea acestui interval de timp, scoate-o din cuptor și adaugă felii de brânză peste rondelele de sfeclă. Deasupra lor, trebuie să presari din nou puțină sare, puțin piper și alte ingrediente. Mai lasă tava în cuptor pentru alte 10-15 minute, pentru ca brânza să se rumenească.
3. Dovlecei la cuptor umplut cu ton
Vrei să integrezi în meniu rețete cu un număr redus al caloriilor, pentru a obține un deficit caloric? Încearcă acest preparat și bucură-te de savoarea sa, însă ține cont și de beneficiile pe care le oferă pentru sănătate. Dovleceii la cuptor umpluți cu ton au un conținut scăzut de carbohidrați sau grăsimi și pot constitui un preparat ideal pentru prânz sau masa de seară.
Principalele ingrediente ale acestui fel de mâncare stimulează activitatea sistemelor imunitar și digestiv, oferind, totodată, un aport esențial de vitamine și minerale. Totodată, gustul unic obținut, pe baza combinării dovleceilor cu tonul, asigură o experiență culinară inedită. Află tot ce trebuie să știi despre pregătirea acestei rețete:
Ingrediente necesare:
- 1 dovlecel mic;
- 150 g ton în suc propriu;
- 1/4 ceapă;
- 1/2 linguriță boia dulce;
- 1/4 linguriță sare;
- 1 cățel de usturoi;
- 2 lingurițe de muștar;
- 1 linguriță oregano;
- 2 linguri iaurt grecesc;
- 50 g sparanghel;
- 40 g mozzarella.
Mod de preparare:
Spală bine dovlecelul și secționează-l apoi longitudinal, pentru a obține două jumătăți aproximativ identice. Utilizând o lingură, îndepărtează miezul și poziționează apoi părțile exterioare într-o tavă, tapetată în prealabil cu hârtie pentru copt. Într-un bol, amestecă bine tonul, iaurtul, muștarul și ceapa tocată mărunt, adăugând la final sare, piper, oregano și usturoi.
După ce ai amestecat foarte bine ingredientele din bol, utilizează compoziția obținută pentru a umple părțile exterioare ale dovlecelului, din tava pentru copt. După ce această etapă este finalizată, adaugă sparanghel și brânză presărată peste acestea. Lasă la copt dovlecelul pentru 20 de minute, la o temperatură de 205°C. Se scoate din cuptor, atunci când s-a înmuiat.
Poți încerca și tu aceste rețete pentru fitness, astfel încât să construiești un meniu diversificat și sănătos. Cere sfatul specialistului în nutriție, pentru a afla mai multe informații utile despre sursele alimentare cu adevărat importante pentru sănătate, ce pot oferi sprijinul de care ai nevoie, atunci când faci sport.
Distribuie:
Deficitul caloric: ce înseamnă și cum te ajută în procesul de slăbire
Deficitul caloric: ce înseamnă și cum te ajută în procesul de slăbire